Nieuwsbericht

1 september 2009 /
Fietsers moeten zichtbaar worden. Sabine de Bethune wil fluojasje veralgemenen bij mindere zichtbaarheid

 

Fietsers blijven nog al te onzichtbaar in het verkeer. Het dragen van fluoreflecterende kledij maakt een verschil. Toch laten heel wat fietsers nog altijd na om een eenvoudig fluojasje of ander reflecterend materiaal te dragen. Daarom dient Sabine de Bethune nu een wetsvoorstel in...

...dat fietsers verplicht om fluoreflecterende kledij te dragen bij nacht of mindere zichtbaarheid overdag. Een regel die reeds geldt voor het aansteken van het fietslicht.

 

In 2007 kwamen in ons land 88 fietsers om, hoofdzakelijk jongeren (10) en senioren (44). In de periode 2003-2007 viel 30% van de jonge fietsdoden bij dageraad, schemering of nacht. Cijfers die er niet om liegen. We moeten er dan ook alles aan doen om het aantal fietsdoden en gewonden (926 zwaargewonden in 2007, bron: BIVV) verder naar beneden te krijgen. Het dragen van fluo-reflecterende kledij is daarbij een effectief middel. Een persoon met donkere kledij wordt in de dimlichten van een aankomende auto gezien tot op 20 meter, met heldere kledij tot op 50 meter en met reflecterend materiaal zelfs tot op 150 meter. Een auto die 90 km/u rijdt bij normale weersomstandigheden heeft 64 m nodig om tot stilstand te komen. Een fluojasje kan dus levens redden (zie ook de site van het BIVV: www.samenopvallen.be).

Met haar wetsvoorstel wil Sabine de Bethune het dragen van het fluojasje veralgemenen. Ze is ervan overtuigd dat het draagvlak voldoende groot is. Zo voerden begin 2009 de ouderraden van 22 scholen uit Kortrijk, Kuurne, Harelbeke en Zwevegem, samen goed voor meer dan 11.000 leerlingen, de XIU-actie die jongeren wil aanzetten een fluojasje te dragen (Klik hier voor hun site). Tevens werd gepleit voor een wettelijke verplichting. De actie kreeg de volle steun van schooldirecties en stads- en gemeentebesturen. Ook tal van andere ouderraden, jeugdbewegingen, het BIVV enz. zetten reeds gelijkaardige sensibiliseringsacties op. Het fluojasje staat trouwens sinds begin 2007 in de wegcode: het moet bij autopech op de autosnelweg verplicht gedragen worden bij het uitstappen.

Sabine de Bethune wil de verplichting niet beperken tot kinderen en jongeren, maar doortrekken naar volwassenen. Ze lopen evenzeer risico in het verkeer en ze hebben een voorbeeldfunctie. Vooral adolescenten dreigen anders zo’n maatregel “kinderlijk” te vinden en er zich tegen af te zetten. Het mag geen symbool van volwassenheid zijn om het fluojasje niet te dragen.

Morgen trekken opnieuw tienduizenden met de fiets naar school. Tot hun basisuitrusting zou ook een goed uitgeruste fiets, inclusief fluojasje, moeten behoren.

Het wetsvoorstel van Sabine de Bethune werd mee ingediend door haar CD&V-collega’s Wouter Beke, Nahima Lanjri en Elke Tindemans. Uit andere partijen zegden reeds Berni Collas (MR), Vanessa Matz (CDH) en Christiane Vienne (PS) hun steun toe.

 

Klik hier voor het wetsvoorstel.

 

Bekijk het nieuwsitem op de regionale zender FOCUS-WTV:

 


Share/Save/Bookmark