Nieuwsbericht

3 maart 2015 /
Gestemd: eerste informatieverslag over vrouwenrechten.

 

De bevoegde Senaatscommissie heeft dinsdag een consensus bereikt over het informatieverslag over de opvolging van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking in 1995.

In het zicht van de eindmeet was er nog een pittige discussie over de quota en het waarborgen van een gelijke aanwezigheid van mannen en vrouwen in de uitvoerende macht.

 

Vrijdag volgt de plenaire bespreking opdat staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs de tekst kan meenemen naar de VN-conferentie voor de 20ste verjaardag van de conferentie in Peking, die maandag in New York start.
Het was immers lang bekend dat vooral N-VA grote moeilijkheden had met quota om een gelijke deelname van vrouwen en mannen in de besluitvorming te bewerkstelligen. "Uit ervaring is gebleken dat quota effectief zijn als ze goed ontworpen zijn, met concrete kwantitatieve objectieven, een tijdlijn en sancties," luidde het in het rapport. Na moeizame gesprekken raakte men het eens over de toevoeging: "Ook streefcijfers zijn effectief voor het bereiken van het doel als ze deel uitmaken van een geļntegreerd beleid met een tijdslijn, worden opgevolgd en bijgestuurd indien nodig".


PS en sp.a lieten duidelijk blijken dat ze deze laatste toevoeging een ernstige afzwakking van het informatieverslag vonden, waarmee ze enkel konden instemmen om de consensus niet te doorbreken. "Men krijgt nu de indruk dat quota en streefcijfers inwisselbaar zijn, wat niet is", zei Katia Segers (sp.a).

Toen Piet De Bruyn (N-VA) daarop vroeg om het woord "waarborgen" te vervangen voor "bewerkstelligen" in de passage over de gelijke aanwezigheid van vrouwen en mannen in de uitvoerende macht, kreeg hij zware tegenwind van de andere fracties. "Wie alles wil, krijgt soms niets", waarschuwde Sabine de Bethune (CD&V). Toen Christie Morreale (PS) aankondigde dat ze in deze omstandigheden ook nog wat in andere hoofdstukken wilde aanpassen, schorste commissievoorzitter Pol Van Den Driessche (N-VA) de zitting andermaal, waarop de fractie na enkele telefoontjes haar voorstel introk.

 

(bericht Belga)


Share/Save/Bookmark